Idegranshäck eller Thuja Smaragd

Taxus, eller idegran, är vintergröna buskar och träd med variation från låga marktäckare till höga och smala pelare. Idegran har gröna, mjuka, blanka barr i två rader och växer relativt sakta.

Idegran är giftig

Idegran har det mesta som vi kan önska bortsett från att hela växten är giftig. Om du har hästar, hundar eller andra djur som kan äta på buskarna så ska du undvika att ha idegran i trädgården.

För oss människor är kottarna det största problemet. De är nämligen inkapslade i ett rött och frestande fruktkött som smakar sött och gott.

Bären är för övrigt en delikatess för fåglar. Många tror att eftersom fåglarna äter bären så är de ofarliga, men fröerna går osmälta genom fåglarna och gör därför ingen skada. Fröet eller kotten är faktiskt beroende av att ha passerat fågelmagen för att kunna gro.

Idegranens ursprung

Idegranen är en häckväxt med ett intressant ursprung, den har i själva verket funnits i Sverige sedan omkring 7500 f.Kr. Idegranen tillskrevs ofta övernaturliga egenskaper, och man har bland annat kunna fastställa att germanska stammar använde idegran för att rista in runskrift i.

Senare var Idegranshäck eftertraktad som virke, medan barren hade en lite otrevligare funktion: de användes nämligen för att tillverka gift. Nuförtiden är vilt växande idegran sällsynt i Sverige, men på Öland och Gotland finns den fortfarande, idegran är i själva verket Gotlands landskapsträd. En intressant detalj vad idegranen beträffar är att dess barr i modern tid använts för att framställa cellgifter i medicinskt syfte.

Thuja Smaragd

Thuja Smaragd är ett vintergrönt häckbarrträd som sprider en underbar doft när du står nära den. Barrträdet har en vacker, smaragdgrön färg som omedelbart väcker uppmärksamhet. Detta är inte det enda som skiljer tujan ‘Smaragd’ från andra typer av arborvitae: den smala vanan och det eleganta utseendet ger också denna häckväxt ett unikt utseende.

Om du letar efter ett häckbarrträd som ser graciöst ut men som samtidigt kännetecknas av en hög sikttäthet och en kompakt vana är thuja ‘Smaragd’ definitivt något för dig.

Att skapa en vacker häck med hög integritet är verkligen ett av alternativen som thujan ‘Smaragd’ erbjuder som häckväxt. En lägre barrhäck kan också enkelt skapas med denna typ av tuja. Tujan ‘Smaragd’ kan beskäras till en formell häckform, vilket ger din trädgård ett klassiskt utseende.

Denna häckbarrträd är också lämplig för topiary och solitary plantering. Tujan ‘Smaragd’ kan också användas perfekt som häckväxt i informella trädgårdsstilar: barrträdet kan kombineras utmärkt med både vintergröna och lövträd och växter.

Skötsel och beskärning av tujan ‘Smaragd’

Tujan ‘Smaragd’ är en häckbarrträd som inte kräver någon speciell skötsel. Det är givetvis lämpligt att beskära thujahäcken regelbundet – en eller två gånger om året räcker. På så sätt stimulerar du nya grenar och häcken blir mer och mer kompakt.

Tujahäcken behåller också sitt snygga utseende på detta sätt. Dessutom är det lämpligt att gödsla tujan ‘Smaragd’ 2 gånger om året med organisk barrgödsel. Detta gödselmedel innehåller alla de näringsämnen och mineraler som tujan behöver. Detta håller bladverket vackert grönt och häckplantan i toppskick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Vackra vitblommande trädgårdsväxter

I en prydnadsträdgård med mycket färg är neutralt vitt alltid lämpligt. Genom att kombinera vitt med andra färger kan du…

Lila blommande växter, det här är de 10 vackraste lila blommorna för trädgården.

Lila blommande växter finns i olika nyanser. Nedan har vi sökt från rosa/lila till blå/lila. Den varma färgen gör det…